torstai 16. joulukuuta 2010

Mikä on tämän blogin takana?

Tätä blogia kirjoittaa kahdeksan ohjaustoiminnan opiskelijaa, jotka ovat Tansaniassa toteuttamassa hanketta nimeltä kultuurinvaihtoa käsityön keinoin.
Hankkeen tarkoituksena on kehittää kulttuurivaihdossa syntyvää uutta käsityödesignia perinteisten käsityötekniikoiden pohjalta, luoda ekologisia tuotteita ja kestävään kehitykseen liittyvää kauppaa sekä tutkia mahdollisuuksia nostaa käsityöopetuksen tasoa Goigin ammatillisessa käsityökoulussa Dar es Salaamissa Tansaniassa (GOIG- Getting Old is to Grow –naisjärjestö, http://www.designkuopio.fi/KTutkimus/yhteistyo.htm

Goigin ammatillisen käsityökoulun ilmaisemien toiveiden mukaan afrikkalaisen oman rikkaan käsityöperinteen arvostus ja tällä vuosikymmenellä häviämässä oleva tietotaito tulisi nostaa esille koulun opetussuunnitelmassa paikallisen kulttuuri-identiteetin jatkuvuutta painottaen. Aasiassa tuotetut kulutustavarat ja Euroopasta tulevat käytetyt vaatteet ovat hävittämässä paikalliset käsityötaidot, oman käsityöperinteen tuntemuksen, käsityötuotteiden markkinat sekä käsityöammatit kaukaisimmissakin kylissä.

Oppilaitosten välisen yhteistyön lisäksi hankkeen tarkoituksena on erilaisten käsityöprojektien kautta edistää tansanialaista käsityötoimintaa ja erityisesti tansanialaisten naisten elämisen mahdollisuuksia.

Hankkeella halutaan edistää ammatillisten taide- ja käsityöalan koulutusten opettajien ja opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta Tansaniassa ja Suomessa.

Hämeen ammattikorkeakoulusta hankkeeseen osallistuu lähes 100 opiskelijaa ja opettajaa, joista kahdeksan osallistuu työpajoihin ja projektitöihin kumppanimaassa. Hankkeen toisessa vaiheessa keväällä 2011 tansanialaisia opettajia kutsutaan pitämään työpajoja Hämeen ammattikorkeakoulun kansainväliseen kesäkouluun (Wellbeing Summer School), johon osallistuu noin 100 opiskelijaa, osa vaihto-opiskelijoita useista eri maista.


Hankkeen tarkoituksena on muodostaa pitkäjänteinen ja vuorovaikutteinen yhteistyö oppilaitosten välillä.
Jotta Goig voisi jatkossa olla suomalaisten käsityöalojen opiskelijoiden harjoittelupaikka, oppilaitos tarvitsee sen henkilökunnan mukaan uudistamista ja vastavuoroisen kulttuurivaihdon periaatteilla toimivaa uudenlaista yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on yhteisten työpajojen lisäksi tuottaa suomalaisten käsityöalan korkeakouluopiskelijoiden projekti- ja harjoittelutöitä, joiden avulla kehitetään kumppanimaan ammatillista käsityöopetusta, käsityötuotteita ja niiden markkinointiverkostoja.  

Hankkeessa tapahtuva vaihto on ensisijaisesti käsityö- ja kulttuuriosaamisen ja –tietouden jakamista yhteisissä työpajoissa molemmissa maissa sekä suomalaisten opiskelijoiden syventävissä projektitöissä kumppanimaassa.

Tansaniassa suomalaiset opiskelijat ja opettajat tutustuvat yhteisissä työpajoissa perinteisiin afrikkalaisiin käsityötekniikoihin tansanialaisten käsityötaitajien opastuksella yhdessä Goigin ammatillisen käsityökoulun opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Suomalaiset osallistujat omaavat tuotesuunnittelutaitoja ja -opetusta perinteisten käsityötuotteiden uudelleen suunnittelussa (re-design), josta opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat lyhytkursseja yhdessä Goigin ammatillisen käsityökoulun opettajien kanssa. Opiskelijoiden syventävien projektitöiden toimintaympäristöinä ovat Goigin ammatillinen käsityökoulu ja tansanialaiset käsityöprojektit mm. Shanga Shanaa www.shanga.org ja Makonde veistäjät http://mtoculturalprogramme.tripod.com/

Tervetuloa seuraamaan hankkeen etenemistä!
Anna

1 kommentti:

  1. Iloista ja riemukaista matkaa teille kaikille!
    Odotamme mielenkiinolla viestä teiltä.
    Rakkain terveisin Kalevi ja Eeva ruotsista

    VastaaPoista